Nosztalgia F1 perla neagră se vinde pe piaţă

 

A fi producător de pepeni înseamnă să fii competitiv, an de an să cultivi indiferent de factorii interni de realizare a culturilor prin pregătirea terenului, a hibridului potrivit şi profitabil, urmărirea culturii până la recoltare şi până la factorii externi, ce nu ţin de producători ci de condiţiile meteo şi de cerinţa clienţilor pe piaţă. Producătorii cunoscuţi cu ceva vreme în urmă că alegeau cu ochii, în ultima vreme pun mâna pe cuţit pentru a simţii aroma pepenelui chiar la tarabă

 

Mulţi producători  fără iniţiativă de progres merg pe ideea strămoşilor, dacă cultivă 2 ha de pepeni scot 3 lei şi dacă cultivă 4 ha scot 6 lei crezând că dublând suprafaţa şi banii se dublează. Însă actualmente rentabilitatea muncii unui pepenar respectabil stă în satisfacerea cerinţei clienţilor la începutul sezonului când preţul aduce profit avantajos prin investiţii găndite în hibrizi extra-timpurii, o calitate remarcabilă atât exterioară cât şi interioară, cultivând pe suprafeţe mai mici  prestând un efort echilibrat cu realizări mari.

 

Când este vorbă de cerinţele clienţilor aici putem să evidenţiem căutarea pieţelor prin grămezile de pepeni, majoritatea cumpărătorilor apreciind pepenii cu coajă neagră indiferent că preţul e mai mare decât la cel vărgat, gustul  şi calităţile îl fac să fie căutat. Printre pepenii cu coajă neagră cel mai apreciat e hibridul Nostalgia, atât de clientul final cât şi de producători, dar şi de intermediari datorită beneficiilor aduse fiecăruia în parte.

 

Producătorii aleg hibridul Nostalgia din gama de pepeni de la Zki Seminţe pentru rezistenţă la condiţiile climatice extreme, temperaturi scăzute după plantare, excesele de precipitaţii din primavară şi canicula aproape de recoltări, avâd un foliaj bine dezvoltat  şi rădăcini puternice care înfruntă cu succes temperaturile scăzute, are capacitatea foarte bună de a păstra legături chiar în aceste condiţii reducând la minim apariţia fructelor avortate. Păstrarea formei rotunde, uşor ovală şi greutatea medie de 7-9 kg pe tot parcursul perioadei de vegetaţie, o capacitate de producţie şi de înnoire a fructelor, rezistenţă la crăparea miezului, gust şi culoare apreciate, o rezistenţă remarcabilă la arşiţa solară în ciuda culorii cojii, o timpurietate remarcată de cultivatori sunt caracteristicile hibridului nostru.

 

Având plusuri într-o producţie timpurie, rezistenţă la boli, calitate şi aspect comercial  hibridul dovedeşte că poate să aducă un profit indiferent de cultură, extensivă sau intensivă în funcţie de zona unde este cultivat.

 

 În zona Brăila cunoscute fiind comunele din partea de sud a judeţului în tradiţia cultivării pepenilor putem remarca o masă largă de producători care cultivă Nostalgia, un grup important cu care am reuşit să iau legatura sunt în comuna Cireşu menţionând pe domnii: Turcu Valentin, Iconaru Marian, Iconaru Ionel, Petre Ionel, Ioniţa Costică şi nu în ultimul rând domnul Perianu Aurel şi cu scuzele de rigoare  pe cei care i-am omis. Producători,  care în unanimitate au mărturisit calităţile hibridului Nostalgia prin o cultură uniformă a fructelor, neprezentând fructe deformate, o rezistenţă bună la condiţiile climatice, o timpurietate confirmată, calitate remarcabilă şi aspect comercial plăcut, coajă subţire, culoarea miezului şi gustul  apreciat  de consumatori. Pepenii fiind produşi într-o cultură intensivă au adus un profit remarcabil, primele recoltări având loc în a doua jumatate a lunii iunie, cu un preţ de 10-15% mai mare decât cei vărgaţi şi cu un rulaj mult mai bun al mărfii.

 

Atuu pe care pepenele Nostalgia îl aduce intermediarilor e rezistenţa la transport având o formă şi o compactitate ireproşabilă, astfel sunt minime pierderile cu crăpatul, spartul sau strivitul pepenilor în timpul transportului.

 

Un bazin important de producători de pepeni e în judeţul Galaţi, bazinul Tecuciului, mai intens în comuna Cudalbi cu un număr însemnat de fermieri, o parte din ei mergând pe ideia investiţii minime şi primesc şi rezultatul profit egal cu investiţia, dar şi producători care işi respectă tradiţia şi cultivă profesional, din păcate puţini. Putem să evidenţiem pe domnul Gheonea Costin, unul din producătorii care revoluţionează legea veche şi cultivă hibrizi printre care şi hibridul Nostalgia, prezentând de la început o germinaţie bună, semănat la cuburi, din cauza condiţiilor climatice, care au întârziat începerea anului agricol, a plantat în prima jumătate a lunii mai la tunele, prezentând o rezistenţă bună la precipitaţiile şi temperaturile scăzute din luna mai, dar şi la secetă şi caniculă aparută la începutul lunii iunie. Din cauza lipsei sursei de apă nu a primit deloc apă, nefiind irigat, fără a primi hrană suplimentară, hibridul nu şi-a modificat caracteristicile şi punându-şi în valoare plusurile a făcut ca primele recoltări să fie timpurii imediat după 1 iulie. Plusurile au continuat printr-o rezistenţă considerabilă la transport, evidenţiată de producător faţă de ceilalţi hibrizi de pepeni. Domnul vinde la cuţit de multe ori şi câte o jumătate chiar şi câte un sfert de pepene în aceeaşi piaţă de 20 de ani în Braşov, menţionând un preţ de 3 lei pe kg la hibridul Nostalgia, având aceeaşi clienţi, care veneau mereu special pentru al achizţiona hibridul nostru, având aspect comercial plăcut, coajă subţire, culoarea şi gustul miezului remarcabilă ceea ce a dus la numele articolului “Nostalgia F1 perla neagră se vinde pe piaţă”  şi realizând un profit exemplar.

 

În concluzie acelaşi eu, critic al tuturor agricultorilor, vreau să vă mărturisesc că cei care produc profesional investesc într-o cultură de bază timpurie, productivă şi prezentând aspect comerciant primesc şi laurii muncii lor şi acelor producători le recomand hibridul de pepeni cu coajă neagră Nostalgia pentru a le asigura plusul de profit din aceasta afacere.