Karolina F1- Cultură cu investiţii reduse

 

O legumă cu importanţă materială considerabilă în România şi implicit în rândul producătorilor este cultivarea castraveţilor.

Castravetele este o plantă, o liană târâtoare, iubitoare de caldură, de umiditate şi apă. Fructele de castraveţi au un procent foarte ridicat de apă cca 95%, apă care conţine o gamă variată de vitamine din complexul B, dar şi vitaminele A şi E plus săruri minerale.

Culturile de castraveţi ce se amplasează pe teritoriul sunt în general în spaţii protejate, culturi ce sunt exploatate la maxim. Această exploatare a plantei presupune şi o administrare abundentă, încontinuă de apă şi minerale, ce denotă şi din faptul că au o rădăcină firoasă, nepivotantă, ce se hrâneşte în principal din stratul superficial de sol, din care apa şi mineralele se spală cu uşurinţă din sol, pe lângă acestea au suprafaţă foliară mare şi astfel şi evapotranspiraţia la nivelul frunzelor, în perioada căldurilor toride, este mare.

            ZKI Seminţe vă propune un hibrid de castravete care are o rădăcină firoasă bogată, care nu necesită o administrare foarte concentrată de îngrăşăminte, care le valorifică pe acestea la maxim. Un castravete foarte generativ, care are internoduri scurte, lăstari autodeterminaţi, fructe cilindrice, de culoare verde închis. Fructele sunt amplasate în ciorchine, cu coacere eşalonată, au peţiol lung ce uşurează recoltarea. Rezistenţă ridicată la Peronosporă şi la condiţiile vitrege de cultivare.

Acest hibrid este Karolina F1, şi pentru a vă uşura munca şi cultivarea acestui hibrid, vă propunem şi o mică schemă de administrare a îngrăşămintelor. Astfel:

 

Administrarea de două ori a îngrăşămintelor de tip starter, cu un procent ridicat de Fosfor, cca 5-10 grame/ml, după plantare la 7-10 zile.

        Ex: 0,8-1 kg Ferticare Starter /1000 litri apă; de două ori cu 0,2-0,4 litri apă/plantă

 

-      În perioada de creştere intensivă, până înainte de recoltare (cca 3 săptămâni)

Îngrăşământ uşor îmbogăţit cu N (N 1,2-1,5 : K 1), solubil în apă, complectat cu azotat de calciu şi sulfat de magneziu. Necesarul de îngrăşăminte la metru liniar e de 10-12 grame, complex; 3-5 grame azotat de calciu şi 3-5 grame sulfat de magneziu (sare amară).

       Ex: 0,4 kg Ferticare 1 (14-11-25) + 0,3 kg azotat de Ca + 0,5 kg azotat de amoniu + 0,2 kg          MgSO4 /1000 litri apă, alternând zilnic cu  0,8 kg azotat de Ca/1000 litri apă;  0,4-0,6 litri apă/plantă zilnic.

 

În această perioadă datorit creşterii plantei, a lăstării şi a recoltării încontinue, este nevoie atât de azot cât şi de potasiu (N 1 : K 1). Trebuie administrat Ca şi Mg în continuare. Necesarul de îngrăşământ este de 10-15 grame complex (solubil) pe metru liniar, complectat cu 3-5 grame azotat de Ca si 3-5 grame sulfat de Mg.

       Ex: 0,6 kg Ferticare 1 (14-11-25) + 0,25 kg azotat de potasiu + 0,5 azotat de amoniu + 0,2 kg MgSO4 /1000 litri apă, dimineaţa + după amiază 0,8 kg azotat de calciu/1000 litri apă; 0,7-1,4 liter apă/plantă zilnic. Dacă este cazul (caniculă) se poate  se poate administra şi apă fără îngrăşăminte.

 

 

Accentul se pune pe fructificare, astfel îngrăşămintele vor avea un procent mai ridicat de potasiu            (N 1 : K 1,2-1,5). Se administrează calciu şi magneziu. Perioada ţine până la sfârşitul ciclului. Necesarul de îngrăşăminte săptămânal pe metru liniar este de 10-12 grame, îngrăşăminte complexe bogate în potasiu, complectat cu 3-5 grame azotat de calciu şi 3-5 grame sulfat de magneziu.

       Ex: 0,4 kg Ferticare 1 (14-11-25) + 0,4 kg azotat de potasiu + 0,5 kg azotat de amoniu + 0,2 kg MgSO4 /1000 litri apă, dimineaţa,  plus după amiază 0,8 kg azotat de calciu/1000 litri apă, 0,7-1,2 litri apă / plantă zilnic. Între cele 2 administrări cu îngrăşăminte se pot administra şi 10-2 cu apă curată, pentru hidratare.

       Circuitul de mai sus se întinde pentru un sezon de aproximativ 20 săptămâni. Regula de bază este  că, pentru 1000 litri de apă de irigat să amestecăm mai mult de 1-1,2 kg îngrăşăminte, de aceea administrarea îngrăşămintelor se face împreună cu irigarea. Trebuie să ne străduim să administrâm cât mai frecvent, zilnic de mai multe ori chiar dacă cu doze mai reduse.