Fructe mari, pulpă groasă – Bihar F1

Sezonul 2012 ne-a confirmat faptul că piața cere și nu rămâne datoare celor care au pentru vânzare, calitate.

Calitatea se obține prin seriozitatea producătorilor, adică prin faptul de cum ne îngrijim de cultură, de la semănat până la sfârșitul perioadei de recoltare, dar calitatea este înmagazinată în sămânță, în materialul genetic al soiului sau hibridului cu care a optat producătorul să lucreze.

În rândurile producătorilor de gogoșari un hibrid al firmei ZKI își face simțită prezența din ce în ce mai constant și cu creştere exponențială în culturi, este vorba de Bihar F1.

Atunci când vine vorba de calitate, aspact comercial, dar nu în ultimul rând de caracterele organoleptice, Bihar F1 este unul dintre liderii de piață.

Pe lângă aspectele care vă asigură în proporție de 100% piața de desfacere pe cele mai pretențioase tarabe, nu trebuie să neglijăm acele aspecte care fac din Bihar F1 un hibrid îndrăgit de gogoșar în rândul producătorilor, aspecte legate de perioada de vegetație a plantei și cum se comportă aceasta în condițiile de cultură.

Anul 2012 nu a fost cel mai bun din punct de vedere climatic, seceta din sol s-a agravat de la an la an, și seceta atmosferică a făcut adevârarte ravagii la polenizare, să nu mai vorbim că arșița solară a pătat toate acele fructe care au fost expuse radiațiilor solare.

Bihar F1 a făcut față cu succes capriciilor vremii, vrejul bine dezvoltat a acoperit bine fructele, pierderile cu arșița solară au fost nesemnificative, randamentul de producție nu a avut de suferit. Fructele s-au dezvoltat normal, în multe cazuri au depășit bariera celor 220 grame, aspectul comercial, suprafaţa împărțită în 4 lobi, netezi, culoarea roșu închis fără a lăsa lobi verzi, pulpa groasă și forma aplatizată specifică gogoșarilor au făcut din Bihar F1, un hibrid care atunci când apare pe tarabe fie ele de En-Gross sau piețe, “fură ochii” și este comercializabil fără probleme legate de aspect, formă, gust.

Indiferent că îl cultivăm în spații protejate sau în câmp, Bihar F1 este lider de producție, de calitate și faptul că raspunde pozitiv la condițiile din ce în ce mai extreme de climă fac din el să fie îndrăgit și de producători.

Care sunt calităţile principale ale gogoşarului Bihar F1?

Hibridul Bihar F1, are un sistem radicular şi coronament puternic. Datorită sistemului radicular bine dezvoltat foloseşte apa şi nutrienţii din sol excelent. Leagă primele fructe aproape de sol. Are punct pistilar închis, nu este sensibil la mucegăirea camerei semincere. Fructele au o culoare roşu închis şi vrejul puternic protejază fructele. Fructele sunt mari cu greutatea cuprinsă între 150-200 g, au gust autentic şi aspectul comercial plăcut le fac irezistibile în pieţe. Este primul hibrid de gogoşar rezistent la Xanthomonas. Se comportă excelent la oscilaţii mari de temperatură, fără să se modifice randamentul de producţie. Nu prezintă fructe pipernicite nici pe vârfurile de creştere.

În ce tehnologii recomandăm hibridul Bihar F1?

Pentru a putea valorifica la maxim potenţialul genetic al hibridului se recomandă folosirea sistemelor de irigare, aprovizionarea pe parcursul vegetaţie cu substanţe nutritive. Se poate cultiva cu succes atât în câmp cât şi în spaţii protejate.

Verigi tehnologice în cultivarea Bihar F1

Creşterea răsadurilor

Necesarul de caldură în perioada de creştere a răsadurilor, în funcţie de fenofaze este:

 

Fenofaza Temperatura amiezii (zilei) Temperatura nopţii Temperatura solului (Celsius)
  Zi cu cer înnorat Zi cu soare    
Semănare 28-29 28-29 28 28
Germinare 20-21 20-22 18 18
Creşterea răsadurilor 21-23 22-24 18-20 19

La plantare este recomandat să folosim răsaduri cu 6-8 frunze, cu sistem radicular dens de culoare albă.

Tehnologii de creştere a răsadurilor, prin care putem obţine o cultură eficientă?

 1. Cultivarea hibridului Bihar F1 este recomandată prin răsad. Nu este recomandată cultivarea prin seminţe.
 2. La creşterea răsadurilor se folosesc cuburi (ghivece nutritive) cu mărime de 4x4. Dacă folosim o densitate mai mare, la creşterea răsadurilor, se produce alungirea răsadului, datorită căreia, tija principală creşte în verticalitate ridicând centrul de greutate a plantei, fapt ce poate să producă în cazul unui vânt mai puternic, răsturnarea plantei, implicit fructele care au fost protejate de coronamentul voluminos vor fi expuse la radiații solare.
 3. Dacă deja avem răsaduri cu 6-8 frunze, atunci înainte de plantare trebuie călite. Adică:
  1. trebuie redusă doza de irigaţie cu 2-3 zile înainte de plantare
  2. este recomandat să punem dirct la lumină solară ca să dezvolte o rezistenţă faţă de lumina solară ridicată din câmp.
  3. înainte de plantare răsadurile necesită ventilaţie corespunzatoare
  4. în perioada de călire trebuie menţinută o temperatură scăzută
  5. este recomandată stropirea răsadurilor cu substanţe care reduc evaporaţia
 4. Doar atâtea plante să scoatem pe tarla cât se pot planta în 1-2 ore ca să reducem factorii de stres şi de secare. Rădăcina nu trebuie să aibă contact direct cu lunina solară.
 5. La plantare să se folosească numai răsaduri cu sistem radicular sănătos. La creşterea răsadurilor, să producem cu 10% mai multe răsaduri, pentru a ne asigura în faţa oricăror pericole care pot apărea în timpul cultivării răsadurilor.

Efectiv:

Hibridul este recomandat pentru cultivarea intensivă. Se cultivă în cultură pe biloane în benzi. Distanţa între plante este 35-40 cm. Densitatea recomandată 45.000-50.000 plante/ha.

Substanţe nutritive

După plantare este recomandat: fosfor (Ferticare S) în concentraţie de 0,2%.

După înrădăcinare până înainte de recoltare cu o săptămână (este recomandat N:K în raport de 1:1,1)

 1. posibilitate
  1. Ferticare III. 40 kg/ha
  2. CaNO3 : 40 kg/ha
 2. posibilitate
  1. Ferticare I. 48 kg/ha
  2. Ca NO3 : 31 kg/ha

Înainte de recoltare cu două săptămâni (este recomandat N:K în raport de 1:1,2)

 1. Ferticare I. 68 kg/ha
 2. Ca NO3 : 24 kg/ha

După prima recoltare la solicitare maximă (este recomandat N:K în raport de 1:1,4)

 1. Ferticare III. 75 kg/ha
 2. CaNO3 : 36 kg/ha

Administrarea trebuie să fie efectuatăt de două trei ori pe săptămână.

După dezvoltarea fructului trebuie o doză mai mare de potasiu decât de azot.

În speranța că sfaturile noastre v-au fost de folos, vă dorim SUCCES în cultivare!