Evaluare sezonului de pepeni 2013

( Nosztalgia F1-Sultan F1-Lentus F1)

 

            Desigur, este arhicunoscut faptul că în general cultivatorii de pepeni se confruntă an de an cu probleme lagate de costuri de producţie, dar care totuşi se amortizează pentru cei care urmăresc mişcările pieţii şi ne referim aici la producătorii inteligenţi, care ştiu să aleagă hibrizi competitivi, încheind afacerea cu un profit stabil.

            Tot în sfera problemelor cu care se confruntă cultivatorii de pepeni, subliniem condiţiile climatice, vitregiile naturii, capriciile nefaste ale vremii care supun plantele la stres cu schimbări bruşte de temperatură, în definitiv cu perioade ce alternează de la temperaturi foarte reci la temperaturi extrem de ridicate.

            Aceste aspecte menţionate se pot anihila prin ştiinţa alegerii hibrizilor de calitate, rezistenţi la condiţiile climatice şi respectiv boli.

            În aceste condiţii au de câştigat producătorii care aleg hibrizii ce le oferă timpurietate, productivitate, calitate şi un aspect comercial plăcut.

            Firma ZKI a reuşit să vină în sprijinul producătorilor care se respectă ţinând cont de cerinţele pieţii creând hibrizii: NOSZTALGIA F1, SULTAN F1, LENTUS F1, care înglobează caracteristicile de calitate mai sus menţionate.

            Aceşti hibrizi s-au integrat perfect în zona de Sud a ţării, mai precis în principalul bazin de pepeni şi anume, Dăbuleni, obţinând şi în sezonul 2013 rezultate spectaculoase.

            În această zonă, în ultimul timp producătorii s-au axat tot mai mult pe folosirea răsadurilor altoite, care le asigură o productivitate sporită, o parte dintre ei optând pentru Nosztalgia F1 pentru producerea pepenilor cu coaja neagră.

            Cei din zona Dăbuleni sunt conştienţi de aceste aspecte şi în consecinţă se aliniază, obţinând aproape an de an rezultate pozitive, făcând din creşterea şi exploatarea pepenilor verzi un adevărat cult, o adevărată artă, care în definitiv le asigură prosperitate şi un trai decent.

            Ca de obicei, startul sezonului de pepeni îl dau cultivatorii din această zonă.

            Hibrizii timpurii ai Firmei ZKI, Lentus F1 şi Sultan F1 au oferit prima recoltare la cca 65 de zile de la plantare, mai precis ca timp, în jurul date de 15 iunie când preţul la en-gros a fost de 1,2-1,5 RON.       

            Odată cu aparitia pe pieţe a „negrilor”, Nosztalgia F1, producătorii au constatat la en-gros şi chiar în pieţele de desfacere că vânzarea lubeniţelor vărgate a scăzut drastic.

            Pe parcurs, la mijlocul sezonului, preţul a scăzut, cifrându-se între 1,0 şi 0,5 RON/kg, în funcţie de mărime, uniformitate şi calitate.

            Precizăm însă, că la tarabă, în pieţele din Craiova, Slatina, Râmnicu Vâlcea la începutul sezonului s-a vândut cu 2,0 RON/kg, apoi cu 1,5 RON/kg ajungând spre final la 1,0 RON/kg, preţuri pe care le considerăm în limite rezonabile.

            Atât în Moldova dar şi în Estul Munteniei, anul 2012 s-a arătat un an colosal în profitabilitatea recoltelor de pepeni suprafeţele de pepeni ceea ce a dus ca pentru anul acesta optimismul producatorilor să crească, a crescut considerabil productivitatea chiar daca condiţiile climatice nu au fost atât de prietenoase doar producătorii  înzestraţi cu darul de a produce profesional au reuşit  să producă calitate şi în acelaşi timp obţinand ceea ce-şi doreşte fiecare cultvator  adica profit chiar daca preţul a fost la început mai  mic de 1 leu pe kg la en-gross.

            Mulţi au ales, hibrizi ZKI Lentus F1, Sultan F1 ca  pepeni vărgaţi şi Nosztalgia F1 la pepeni negrii, pentru caracteristicile pe care le ofera ,în primul rând gustul splendit ceea ce oferă o relaţie continuă cu clientul.Hibrizi agreaţi pentru calităţile de cultură oferind o rezistenţă bună la boli, capacitate bună de producţie şi de regenerare, fructe uniforme  de forma rotundă un pic ovală, cu coaja subţire, dar miezul compact ceia ce îi oferă rezistenţă la transport. O parte din producatori comercializează la cuţit în zona Braşov-Covasna-Mureş, şi caută mereu calitatea fructului pe care ZKI o oferă astfel preţul fiind  la vargaţi şi negri în medie de 1,5-2 lei . În aceaşi perioadă în piaţa din Însurăţei preţul de en-gros era de 20 de bani  iar la Constanţa de 40-50 bani.

            În popor se spune că Banatul e fruntea, zicala în sezonul 2013 a fost uşor decalată. Producătorii de pepeni din aceasta zonă au avut mult de suferit ca urmare a ploilor abundente din lunile Mai-Iunie, ce au cazut necontenit timp 3 săptămâni. Ca să fie comlpectă gama de intemperii odată cu încetarea ploilor, au venit călduri insuportabile şi odată cu acestea au fost şi ploi însorite de grindină. Era deja o certitudine că începutul de sezon era compromis în aceste zone, primele legături avortând masiv. Producătorii s-au axat astfel, pe a doua parte a sezonului, şi anume să lungească cât mai mult sezonul. Au reuşit! Datorită eforturilor depuse îngrijirii culturilor dar şi alegerii corecte a hibrizilor de lubeniţă vărgată Sultan F1 şi Lentus F1 care şi-au demonstrat flexibilitatea şi toleranţa la toţi acesti factori de stres.  Cei ce au ales Nosztalgia F1, un segment uşor exclusivist, au fost la rândul lor mulţumiţi de comportamentul hibridului şi de posibilitatea de a vind marfa repede pe un preţ mai ridicat. Începutul sezonului în aceasta zonă însemnând în 2013, deja mijlocul sezonului producţiei din Sud. Preţul de început la en-gross fiind sub 1 leu apoi apropiindu-se de 0,5 lei. Dar după 15 August preţul s-a ridicat şi a depăşit uneori şi 1 leu.

            Anul 2013 un an pestriț, cu bune şi rele cu suișuri şi coborâşuri abrupte, este un an care cerne printre producători şi demonstrează faptul că alegerea hibridului potrivit este primordială pentru succesul, randamentul culturi. Hibrizi ZKI de pepeni, Lentus F1, Sultan F1 şi Nosztalgia F1, s-au arătat extrem de flexibili şi de echilibraţi în orice condiţii, oferind-ui D-voastră cu cea mai mare încredere!