BIHAR F1- oriunde în România face furori

Bihar F1, diamantul firmei ZKI, a reuşit şi în anul 2013 să se menţină acolo sus, impunându-şi aureola de deschizător de drumuri în segmentul ardeilor de tip gogoşar. Aşadar, Bihar F1 a confirmat aşteptările şi prin ameliorările efectuate a devenit hibridul prezentului şi categoric al viitorului, fiind stabil, constant, echilibrat, producţie bogată, venit substanţial. Acest lucru este confirmat de nenumăraţi producători din toate zonele tării. Prin investigaţiile efectuate de specialiştii noştri am aflat lucruri interesante, uimitoare despre comportamentul în cultura al hibridului, care datorită timpurietaţii şi calitaţii fructelor a devenit o afacere rentabilă, fie că este cultivat în sere, solarii sau câmp liber. Cu alte cuvinte, Bihar F1, a confirmat testele şi experimentele la care a fost expus, producătorii din majoritatea bazinelor legumicole din ţară fiind foarte mulţumiţi indiferent de tehnologia aplicată, acesta adaptându-se excelent în toate situaţiile, rezultând un randament maxim între costurile de producţie şi veniturile generale.

            În acest sens am avut semnale de la producătorii din principalele bazine de gogoşari care au comercializat cu succes şi în anul 2013 producţia provenită de la Bihar F1.

            Astfel, in Oltenia, la începutul sezonului preţul de desfacere varia între 10-12 lei/Kg la tarabe (lunile Iunie-Iulie), fructe recoltate din spaţii protejate cu o calitate superioara, o medie ce depăşa 250 grame/fruct. În cursul lunii August preţurile au scăzut la 4-5 lei/Kg, dar considerăm că a fost totuşi un preţ mediu, satisfăcător, putem afirma chiar rezonabil. La ora actuală, în Septembrie calitatea este plătită, adica preţul de vânzare este la 2 lei, pe când marea majoritate (soiuri, seminţe oprite) se comercializează la o medie de 1 leu!

                        Încă de la începutul apariţiei în culturile de gogoşari din Estul României , hibridul Bihar F1 s-a remarcat prin calităţile şi caracteristicile mult mai apreciate şi mai încurajatoare în rândul producătorilor. Discutând de ultimii 2 ani în care factorii climatici au dezorientat o parte din producatorii de gogoşari prin dimensiunea plantei şi calitatea fructelor remarcăm avantajul Bihar F1 văzut atât de producători cât şi de clientul final.

            producţie + calitatea fructelor  + timpurietate = profit

Familia Sârbu din Comuna Tichilesti, judeţul  Brăila cultivă hibridul Bihar cu succes în cultura de câmp  împreună şi cu ceilalţi producători locali, anul acesta plantând gogoşarul la sfârşitul lunii aprilie, încă din start dezvoltându-se o plantă robustă, viguroasă oferind un foliaj ( frunziş) bogat în acelaşi timp oferind o protecţie faţă de arşiţa solară, rezistenţă sporită la boli .Recoltatul  a venit devreme la sfârşitul lunii Iulie oferind timpurietate dar şi un preţ foarte bun începând de la 5 lei en-gros, datorită fructelor mari peste 200 gr, ferme, aflate la baza de jos a plantei fiind acoperite de foliaj, la maturitate se coc în roşu-vişiniu pe întrega suprafaţă, cu lobi proeminenţi, gros în pulpă ceea ce îi oferă greutate.

            În unul din principalele bazine legumicole (judeţul Ialomiţa), mai precis zona Fierbinţi-Maia şi Luciu-Mihail Kogalniceanu, situaţia este îmbucurătoare. Cei ce au recoltat la solarii au început comercializarea prin Iulie, la piaţa din Pucheni la 7 lei/ kg. Culturile de câmp având recoltări decalate au început mai timid şi în mijloc de Septembrie preţul de En-Gross se poziţionează undeva la 1,5-1,8 lei!

            Nici în Ardeal situaţia nu a fost diferită de restul ţării, cei care au avut culturi în spaţii protejate fie ca au vândut la pieţe fie la tarabe, au obţinut profit semnificativ. În perioada când gospodinele au început sa se aprovizioneze pentru cămara de iarnă, preţul Bihar F1 varia între 2-2,5 lei, un preţ cu 25% mai ridicat decât al altor gogoşari.

             Concluzia ar fi că, pe lângă un plus de producţie, Bihar F1 vă aduce şi un plus de profit!